Detta är icke-javascriptversionen av västtrafiks webbplats. För en bättre upplevelse slå på Javascript eller uppgradera din browser.

Studentrabatt

Som student får du studentrabatt på våra periodbiljetter som är giltiga i 30 dagar och 90 dagar. Det innebär att du kan köpa periodbiljett till ungdomspris. 

Som student får du ta del av en rabatt på 25% som gör att du betalar ungdomspris på periodbiljetter. Ungdomspriset är 25 % lägre än vuxenpriset. Rabatten gäller på biljetter som är giltiga i 30 eller 90 dagar och som har ungdomspris. OBS! rabatten gäller inte vid resa med kontoladdning eller enkelbiljett.

Så funkar det att resa med studentrabatt

1. Köpa: När du köper din periodbiljett säger du att du vill ha för ungdom. Vid köptillfället behöver du inte visa studentlegitimation. Köper du biljetten i appen Västtrafik To Go är det bara att välja ungdomsbiljetten.  

2. Resa: När du är ute och reser måste du kunna visa giltig studentlegitimation och id-handling om vår personal ber dig om det. Om du glömt ta med dig studentlegitimation på resan och får en tilläggsavgift vid en biljettkontroll kan du få avgiften reducerad, om periodbiljetten är registrerad på Mina sidor. Fullständiga villkor för reducering av tilläggsavgift. 

3. Utökad resa: Om du ska resa utanför periodbiljettens giltighetsområde kan du ladda pengar på ditt kort med kontoladdning. Tilläggsresan har ingen studentrabatt utan du betalar motsvarande vuxenpris för tilläggsresan.  

Detta krävs för att ta del av rabatten

Västtrafik är anslutna till Svensk Kollektivtrafiks studentkoncept som innebär gemensamma regler kring studentrabatt i kollektivtrafiken:

• Du måste du studera på utbildning på universitet, högskola, eller annan vuxenutbildning som ger rätt till studiemedel från CSN.

• Du behöver studera på minst halvtid under minst 10 sammanhängande veckor och ha giltig studentlegitimation från Mecenat eller Studentkortet med Västtrafiks, Skånetrafikens, SL:s eller Studentresesymbolens logotyp.

• Vissa utbildningar ger rätt till studentrabatt trots att de inte är studiemedelsberättigande. Det är gymnasiesärskola, särvux, lärvux, forskarstudier på doktorandnivå och förtroendevalda kåraktiva som beviljat studieuppehåll för studiefackligt arbete. Kravet på giltig studentlegitimation med Västtrafiks, Skånetrafikens, SLs eller Studentresesymbolens logotyp gäller fortfarande.

• Svenska för invandrare (SFI) ger inte rätt till studiestöd och får därför inte heller studentrabatt. Studiemedel kan lämnas för studier på grundskolenivå, gymnasienivå samt eftergymnasial nivå. Svenska för invandrare bedöms ligga på en nivå under grundskolenivå, och ger därförinte rätt till studiemedel. De studier som ger rätt till studiestöd finns att läsa om på CSN:s hemsida.

Studentlegitimation

För att få utnyttja studentrabatten behöver du ha en giltig id-handling tillsammans med en giltig studentlegitimation från Mecenat eller Studentkortet. På studentlegitimationen måste Västtrafiks, Skånetrafikens, SL:s eller Studentresesymbolens logotyp finnas med. Studentlegitimationen kan vara i form av plastkort, app eller Mecenats SMS-intyg. 

GU-kortet är inte giltigt som studentlegitimation för rabatterade resor med Västtrafik eftersom det saknar Studentresesymbolen. 

Din studentlegetimation måste vara giltig under hela tiden som periodkortet gäller, det räcker inte med att det var giltigt när du köpte periodkortet. 

 

  

Exempel på studentkort och mecenatkort som är giltiga som studentlegitimation hos Västtrafik. Färg och design på kortet kan variera beroende på var du studerar. 

Reseplaneraren

Sök resa
Fler val