Detta är icke-javascriptversionen av västtrafiks webbplats. För en bättre upplevelse slå på Javascript eller uppgradera din browser.

Årskort via företaget

&bnsp;

Årskort är det mest förmånliga sättet att resa med Västtrafik. Med hjälp av Västtrafik Företagskort 365 reser idag drygt 500 företag och 23 000 nöjda medarbetare smart, miljövänligt och förmånligt.

Med årskort får du resa med Västtrafik i tolv månader till priset av tio. Företagssortimentet skiljer sig inte från privatsortimentet, förutom att företaget kan handla mot faktura mot 30 dagar netto. Det möjliggör att företag först kan köpa biljetter och sen göra dem tillgängliga för sina anställda.

Tjänstekort sparar både tid och pengar

Företag kan köpa våra populära årskort, Företagkort 365 för tjänsteresor. På så sätt kan alla på jobbet  resa smart och billigt i tjänsten. Kortet ligger i receptionen och den som behöver resa i tjänsten kvitterar enkelt ut kortet. Kortet finns i olika versioner beroende på vart du vill resa, allt från Göteborg till hela regionen runt.

Läs mer om årskort

För dig som företagare

  • Sänk företagets lokala och regionala resekostnader.
  • Få konkreta miljöverktyg för hela verksamheten.
  • Bli en mer uppskattad och attraktiv arbetsgivare.
  • Få nöjdare medarbetare.

För dig som resenär

  • Sänk dina resekostnader.
  • Slipp privata utlägg för lokala och regionala tjänsteresor.
  • Ha alltid en giltig biljett till hands.
  • Få ett miljövänligt komplement till bilen. 

Tre möjliga lösningar

Du kan välja mellan tre olika lösningar för företagsresor med Västtrafk - Nettolöneavdrag, årskort som förmån eller Tjänstekort. 

Nettolöneavdrag (om privatperson står för kostnaden)

Bland våra företagskunder som köper Företagskort 365 till sina anställda är den vanligaste lösningen att erbjuda kortet genom ett nettolöneavdrag. Med nettolöneavdrag dras en fast summa från medarbetarens lön varje månad under årets tolv månader. Med detta betalningssätt slipper medarbetaren betala hela summan för årskoretet vid ett tillfälle, utan betalar månadsvis. Samtidigt sparar medarbetaren pengar jämfört med att köpa periodladdning 30 dagar i tolv månader. Kortet aktiveras per automatik från och med önskat startdatum.

Att erbjuda sina anställda att genom månatligt nettolöneavdrag under ett år avbetala Företagskort 365 kan räknas som en löneförmån. Detta om den anställde inte betalar en månatlig ränta som minst motsvarar statslåneräntan når lånet togs upp plus f.n. en procentenhet. Om den anställde inte betalar någon ränta, ska en ränta beräknat på kapitalbeloppet aktuell månad motsvarande statslåneräntan när lånet togs upp plus f.n. en procentenhet tas upp som en löneförmån.

Priser Företagskort 365, (pdf, 184 KB)

Årskort som förmån

Vill ni som företag få era anställda att resa miljösmart både i tjänsten och på fritiden är årskort som löneförmån ett smart verktyg. Att resa privat med kollektivtrafiken på arbetsgivarens bekostnad räknas av Skatteverket som en löneförmån, så om medarbetaren även ska kunna resa privat på kortet behöver detta i redovisas som löneförmån. 

Tjänstekort 

Företag kan köpa våra populära årskort, Företagkort 365, för tjänsteresor. Ni kan som företag ha ett eller flera kort ni låter era anställda åka på, antingen genom att medarbetarna samsas om ett kort eller att de som reser mycket har var varsitt kort. Korten är inte personliga och ni kan spara mycket genom att låta flera av era anställda åka på samma kort. 

Låter detta intressant?

Jag är medarbetare och vill ha årskort, vad kan jag göra? 

Bland våra kunder hittar vi alla typer av företag, stora som små, samt lika många privata som kommunala verksamheter. Om du är anställd och skulle vilja resa med årskort, dela gärna den här sidan med din chef och berätta varför du tycker att ni ska ha årskort.

Jag är chef och vill vara schysst mot miljön och börja spara! Hur gör jag? 

Första steget är att bli företagskund hos Västtrafik, det gör du enklast genom att ladda ner och skicka in Ansökan företagskund, (pdf, öppnas i nytt fönster). Som kund hos Västtrafik kan du då köpa, inte bara årskort, utan alla sorters biljetter och kontoladdningar mot faktura 30 dagar. Nästa steg är att bestämma vilken förmånsnivå olika medarbetare ska få. 

För att få mer information om hur ni kan gå tillväga och exakt hur mycket ni kan spara kontakta någon av våra duktiga säljare.

Kontakta företagssäljare 

Smarta lösningar för alla

Våra kunder väljer att erbjuda Företagkort 365 till sina medarbetare på olika sätt. Här kommer några tillvägagångssätt som är vanliga bland våra kunder.

Nettolöneavdrag
Företaget lägger ut kostnaden för ett årskort och den anställde betalar sedan kortet via avdrag på lönen varje månad. Vinsten för arbetsgivaren är att man bättrar på företagets miljövinster och får nöjdare medarbetare och ge en uppskattad service utan någon egentlig kostnad. Den anställde reser tolv månader till priset av tio och slipper tänka på sitt kort under ett helt år. Att erbjuda sina anställda att genom månatligt nettolöneavdrag under ett år avbetala Företagskort 365 kan räknas som en löneförmån. Detta om den anställde inte betalar en månatlig ränta som minst motsvarar statslåneräntan når lånet togs upp plus f.n. en procentenhet. Om den anställde inte betalar någon ränta, ska en ränta beräknat på kapitalbeloppet aktuell månad motsvarande statslåneräntan när lånet togs upp plus f.n. en procentenhet tas upp som en löneförmån

Löneförmån

Företaget kan ge kortet till den anställde som kan nyttja det både privat och i tjänsten. Den anställde betalar endast förmånsvärdet som motsvarar 30-60% av kortets värde som förmånsskatt beroende på medarbeterens skattetabell. Kostnaden beror på den anställdas inkomstskatt, men hur man än gör så sparar den anställde flera tusen kronor varje år.

Tjänstekort

Företag kan köpa våra populära årskort, Företagkort 365 för tjänsteresor. På så sätt kan alla på jobbet resa smart och billigt i tjänsten. Kortet ligger i receptionen och den som behöver resa i tjänsten kvitterar enkelt ut kortet. Kortet finns i olika versioner beroende på vart du vill resa, allt från Göteborg till hela regionen runt.

Bra att veta 
Den skattemässiga behandlingen av varje skattskyldig beror på den skattskyldiges speciella situation. Varje skattskyldig bör rådfråga oberoende skatterådgivare om de skattekonsekvenser som köpet av Företagskort 365 kan medföra för den skattskyldiges del.

 

Reseplaneraren

Sök resa
Fler val